Žádost ESTA


ESTA znamená "Elektronický systém cestovního povolení". ESTA je on-line systém pro podávání žádostí vyvinutý vládou Spojených států, který má prověřit cestující ještě předtím, než získají povolení ke vstupu na území Spojených států. Vzhledem ke zvýšeným bezpečnostním opatřením, která vstoupila v platnost 12. ledna 2009, musí návštěvníci cestující v rámci programu Visa Waiver požádat o cestovní povolení ještě před svou cestou do Spojených států. Aplikační proces ESTA se provádí výhradně on-line a je provozován Ministerstvem vnitřní bezpečnosti USA (DHS).


Důležitá fakta o ESTA:

  • ESTA (cestovní povolení USA) není vízum. Jedná se o předběžné oprávnění ke vstupu na palubu lodi či letadla směřujícího do USA..
  • Účelem ESTA je umožnit americké vládě předem prověřit všechny cestující v rámci programu Visa Waiver ještě předtím, než opustí svou zemi.
  • Žádost by měli podat pouze občané jedné z 37 zemí, na které se program Visa Waiver vztahuje, a kteří cestují do Spojených států v rámci tohoto bezvízového programu.
  • Doporučuje se požádat o ESTA nejméně 72 hodin před odletem.
  • Pokud bude vaše žádost o ESTA zamítnuta, budete si muset požádat o návštěvnické vízum B-1 nebo turistické vízum B-2.
  • Schválené cestovní povolení ESTA ještě nezaručuje vstup na území Spojených států.

Proč bych měl žádat o ESTA?

  • Od 12.ledna 2009 musí občané zemí, na které se program Visa Waiver vztahuje, žádat o ESTA (cestovní povolení USA), aby byli oprávněni vstoupit na území Spojených států.
  • Cestovní povolení ESTA je platné po dobu dvou let a v případě budoucí návštěvy ho lze snadno aktualizovat.

Kdo si musí o ESTA požádat?

  • Každá osoba, která má v úmyslu navštívit USA v rámci programu Visa Waiver a která vstupuje na území USA vzduchem nebo po moři.
  • Každá osoba projíždějící přes území Spojených států v rámci programu Visa Waiver.
  • Děti a kojenci, kteří jsou na návštěvě nebo projíždějí v rámci programu Visa Waiver, rovněž musí mít schválenou žádost o ESTA.

O žádosti ESTA

Online aplikační proces

Podání žádosti trvá méně než 5 minut

Více než 99% úspěšnost (zdroj: DHS)

Povinné od 12. ledna 2009

Platí na dobu až 2 let