ESTA Aplikacija


ESTA je ime za "Elektronski Sistem za odobritev potovanj". ESTA je internetni aplikacijski sistem, ki je bil razvit iz strani Ameriške vlade za predhodno preverjanje potnikov, še preden jim je dovoljen vstop v ZDA. Zaradi poostrenih varnostnih pravil, ki so prišla v veljavo z 12. januarjem 2009 – obiskovalci in potniki, ki potujejo s programom “Visa Waiver” morajo za potovanje v ZDA že vnaprej zaprositi za potovalno dovoljenje. V nadaljevanju morajo za sprejem v ZDA vsi potniki imeti elektronsko čitljiv potni list.
ESTA aplikacija deluje izključno preko interneta izvaja pa jo ministrstvo Združenih držav za domovinsko varnost.


Pomembna dejstva o ESTA:

  • ESTA (ZDA odobritev potovanj) ni vizum. Je predpogoj za odobritev potovanje v ZDA z ladjo ali letalom.
  • Namen ESTA je, omogočanje vladi ZDA, predhoden pregled vseh potnikov, ki prihajajo v ZDA na podlagi Visa Waiver programa, še preden zapustijo matično državo.
  • Za dovoljenje morajo zaprositi le državljani 37 držav, ki so v sistemu Visa Waiver, in želijo vstopiti v ZDA.
  • Priporočamo, da za dovoljenje zaprosite vsaj 72 ur pred odhodom.
  • Če je vaše dovoljenja ESTA zavrnjeno, boste morali zaprositi za turistični vizum B-1 oziroma B-2.
  • Odobrena avtorizacija potovanja ESTA še ne zagotavlja vstopa v ZDA.

Zakaj naj zaprosim za dovoljenje ESTA?

  • Z 12 januarjem 2009, morajo vsi državljani držav članic programa Visa Waiver zaprositi za dovoljenje ESTA (ZDA odobritev potovanj ), ki jim bo omogočilo vstop v ZDA.
  • Elektronska avtorizacija potovanja (ESTA) velja dve leti, njena veljavnost pa se lahko podaljša za nadaljnja potovanja.

Kdo mora zaprositi za ESTA dovoljenje?

  • Vse osebe, ki nameravajo obiskati ZDA v okviru Visa Waiver programa in vstopijo v ZDA po zračni ali morski poti.
  • Vse osebe, ki potujejo preko ZDA v okviru Visa Waiver programa.
  • Otroci in dojenčki, ki potujejo v ZDA oziroma preko njenega ozemlja v okviru Visa Waiver programa, morajo imeti veljavno dovoljenje za potovanje.

Nekaj informacij o programu ESTA

Online Application Process

Izpolnjevanje spletne vloge traja manj kot 5 minut.

Več kot 99% uspešnih odobritev (vir: vlada ZDA)

Obvezen začetek veljavnosti z 12 januarjem 2009

Veljavnost 2 leti