Izjava o omejitvi odgovornosti: ESTA.us ponuja informacije o Elektronskemu sistemu za odobritev potovanj. To spletno mesto je v zasebni lasti in ni povezano z ameriško vlado. Povezujemo se s tretjimi spletnimi mesti, ki obdelujejo vloge ESTA za doplačilo za storitve obdelave. Obiskovalci lahko za oddajo vloge za potovalno dovoljenje izberejo zasebno podjetje ali uradni vladni portal: esta.cbp.dhs.gov/esta

ESTA Vloga


ESTA pomeni "Elektronski sistem za odobritev potovanj". ESTA je spletni prijavni sistem, ki ga je razvila vlada Združenih držav za predhodno pregledovanje potnikov, preden lahko vstopijo v Združene države. Zaradi povečanih varnostnih predpisov, ki so začeli veljati 12. januarja 2009, morajo obiskovalci, ki potujejo v okviru Programa za odpravo vizumov (Visa Waiver Program), zaprositi za potovalno dovoljenje pred potovanjem v Združene države. Vsi potniki morajo za vstop v Združene države imeti tudi strojno berljiv potni list. Prijavni postopek ESTA je v celoti na spletu in ga upravlja ameriško Ministrstvo za domovinsko varnost (DHS).


Pomembna dejstva o ESTA:

  • ESTA (potovalno dovoljenje za vstop v ZDA) ni vizum. Gre za predhodno dovoljenje za vkrcanje na ladjo ali letalo, ki leti ali pluje v ZDA.
  • Namen ESTA je omogočiti ameriški vladi, da predhodno pregleda vse potnike, državljane držav udeleženk v Programu za odpravo vizumov, to je še pred odhodom iz svojih držav.
  • Za ESTA lahko zaprosijo samo državljani ene od 38 držav, ki v ZDA vstopajo v okviru Programa za odpravo vizumov.
  • Priporočljivo je, da za ESTA zaprosite vsaj 72 ur pred odhodom.
  • Če je vaša vloga ESTA zavrnjena, boste morali zaprositi za vizum za obiskovalce B-1 ali turistični vizum B-2.
  • Odobreno potovalno dovoljenje ESTA ne zagotavlja vstopa v Združene države.

Zakaj se prijaviti za ESTA?

  • Od 12. januarja 2009 morajo državljani držav udeleženk v Programu za odpravo vizumov, zaprositi za ESTA (potovalno dovoljenje za vstop v ZDA), da bi bili upravičeni do vstopa v Združene države.
  • Potovalno dovoljenje ESTA velja do dve leti in ga je mogoče enostavno posodobiti za prihodnje obiske.

Kdo mora zaprositi za ESTA?

  • Vsaka oseba, ki namerava obiskati ZDA v okviru Programa za odpravo vizumov in vstopi v ZDA po zraku ali morju.
  • Vsaka oseba, ki potuje prek Združenih držav v okviru Programa za odpravo vizumov.
  • Otroci in dojenčki, ki potujejo v okviru Programa za odpravo vizumov, morajo tudi imeti odobreno vlogo ESTA.


O vlogi ESTA

Spletni prijavni postopek

Vloga traja manj kot 15 minut

Stopnja odobritve nad 99% (vir: DHS)

Obvezno od 12. januarja 2009

Velja do 2 leti


Izpolnite Obrazec ESTA V Štirih Preprostih Korakih

Potniki, ki imajo potni list iz države udeleženke v Programu za odpravo vizumov, lahko vstopijo v ZDA z odobrenim potovalnim dovoljenjem ESTA. Ali imate potni list, ki omogoča potovanje v Združene države v okviru Programa za odpravo vizumov? Če je odgovor "da", boste potrebovali odobreno ESTA. V nadaljevanju so navedeni štirje preprosti koraki:

  • 1. korak - Obrazec ESTA zaženite s klikom na gumb "KLIKNI ZA VLOGO". Vnesite vse zahtevane podatke, kot so ime vlagatelja, spol, e-poštni naslov, datum rojstva in številka potnega lista. Ko vnesete vse potrebne podatke, lahko nadaljujete z 2. korakom.
  • 2. korak - Nadaljujte z vpisovanjem podatkov, kot so drugo državljanstvo, stik v sili in naslov v Združenih državah. Ko vnesete vse potrebne podatke, lahko nadaljujete s tretjim korakom.
  • 3. korak - V tretjem koraku lahko vnesete svoje ime, priimek, plačilne podatke in podatke za obračun. Oddajte varno plačilo za svojo vlogo, da dokončate 3. korak.
  • 4. korak - V 4. koraku boste videli, da ste uspešno oddali prijavo za pregled in obdelavo. Če bo vloga odobrena, boste svojo ESTA prejeli po elektronski pošti v formatu PDF.

Kateri podatki so potrebni za izpolnitev spletnega obrazca ESTA?

  • Vaše ime, datum rojstva in delujoč e-poštni naslov.
  • Imena vaših staršev.
  • Vaši podatki o potnem listu (številka, država izdajateljica, datum poteka veljavnosti).
  • Vaš stik v sili.
  • Naslov vašega bivanja v Združenih državah, znan v trenutku vaše prijave (ni potreben, če nameravate opraviti le tranzit preko ZDA).
  • Informacije o vaši zgodovini infekcijskih bolezni, če jo imate.
  • Informacije o vaši zgodovini aretacij ali obsodb za določena kazniva dejanja, če jo imate.
  • Informacije o vaši zgodovini deportacij ali preklicev vizumov, če jo imate.

Tukaj preverite, če že imate odobreno vlogo ESTA.