Αίτηση ESTA


ESTA σημαίνει "Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας" (Electronic System for Travel Authorization). Η ESTA είναι ένα διαδικτυακό σύστημα αίτησης, που ανέπτυξε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να προ-ελέγχει τους ταξιδιώτες του προγράμματος κατάργησης βίζας πριν τους επιτραπεί να εισέλθουν στο Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς. Η Ελλάδα έγινε δεκτή στο Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας στις 9 Μαρτίου 2011 και οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων μπορούν τώρα να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να υποβάλλουν αίτηση για τουριστική βίζα. Το ελληνικό διαβατήριο θα πρέπει όμως να είναι ένα Διαβατήριο Ηλεκτρονικού τύπου ή αλλιώς ηλεκτρονικό διαβατήριο, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για ESTA. Οι Έλληνες τουρίστες με παλαιότερου τύπου διαβατήρια θα πρέπει είτε να αιτηθούν τουριστική βίζα είτε ν’ αποκτήσουν νέου τύπου διαβατήριο πριν να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα προνόμια του Προγράμματος Κατάργησης Βίζας. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ESTA γίνεται ολοκληρωτικά διαδικτυακά και λειτουργεί υπό το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS).


Σημαντικά Στοιχεία για την ESTA:

  • Η ESTA (Ταξιδιωτική Άδεια των ΗΠΑ) δεν είναι βίζα. Είναι μια προέγκριση για επιβίβαση σε πλοίο ή αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ και ισχύει μόνο για τους ταξιδιώτες του Προγράμματος Κατάργησης Βίζας.
  • Ο σκοπός της ESTA είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να προ-ελέγχει όλους τους ταξιδιώτες του Προγράμματος Κατάργησης Βίζας πριν εκείνοι να φύγουν από τη χώρα τους.
  • Μόνο οι πολίτες μιας εκ των 37 χωρών του Προγράμματος Κατάργησης Βίζας, που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.
  • Συνιστάται να υποβάλλετε αίτηση για ESTA τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρηση.
  • Αν η αίτησή σας ESTA απορριφθεί, θα χρειαστεί να υποβάλλετε αίτηση για μία B-1 Τουριστική Βίζα ή B-2 Τουριστική Βίζα.
  • Μία εγκεκριμένη Ταξιδιωτική Άδεια ESTA δεν εγγυάται την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Κάθε κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου που προτίθεται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας.
  • Κάθε πρόσωπο που διέρχεται τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας.
  • Τα παιδιά και τα βρέφη που επισκέπτονται ή διέρχονται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας υποχρεούνται επίσης να κατέχουν μια εγκεκριμένη αίτηση ESTA.

Γιατί πρέπει να υποβάλω αίτηση για ESTA?

  • Είναι υποχρεωτικό από τις 5 Απριλίου του 2011 οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων να υποβάλλουν αίτηση για ESTA, αν εισέρχονται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας.
  • Η Ταξιδιωτική Άδεια ESTA ισχύει μέχρι και δύο έτη και μπορεί εύκολα να ανανεωθεί για τις μελλοντικές επισκέψεις.

Ποιοί χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για ESTA?

  • Κάθε κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου που προτίθεται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας.
  • Κάθε πρόσωπο που διέρχεται τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας.
  • Τα παιδιά και τα βρέφη που επισκέπτονται ή διέρχονται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κατάργησης Βίζας υποχρεούνται επίσης να κατέχουν μια εγκεκριμένη αίτηση ESTA.

Σχετικά με τις Αιτήσεις ESTA

Διαδικτυακή διαδικασία υποβολής αίτησης

Η αίτηση διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά

Ποσοστό Έγκρισης πάνω από το 99% (Πηγή: DHS)

Υποχρεωτική από τις 12 Ιανουαρίου του 2009

Ισχύει για μέχρι 2 έτη


Κατεβάστε τον Οδηγό Αίτησης ESTA και υποβάλλετε αίτηση σήμερα!