Disclaimer: ESTA.us verstrekt informatie over het elektronisch systeem voor reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization/ESTA). Dit is een particuliere website die niet gelieerd is aan de Amerikaanse overheid. We linken naar websites van derden die ESTA-aanvragen verwerken tegen een extra verwerkingsvergoeding. Bezoekers kunnen kiezen tussen een particulier bedrijf of het officiële overheidsportaal voor het indienen van hun aanvraag voor reistoestemming: esta.cbp.dhs.gov/esta

Veelgestelde vragen over ESTA


Hieronder vindt u antwoorden op vele gebruikelijke vragen met betrekking tot ESTA en reizen naar de VS in het kader van het Visa Waiver-programma.

Juridische kennisgeving: ESTA.us is een particuliere dienstverlener, gespecialiseerd in het Visa Waiver-programma en ESTA (Amerikaanse reistoestemming). Onze missie is aanvragers te helpen begrijpen wat de verschillende aspecten zijn van het Visa Waiver-programma en informatie te verstrekken met betrekking tot alle aspecten van de aanvraag voor een reistoestemming (ESTA).



Q Wat is ESTA?


A ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is een geautomatiseerd systeem dat bepaalt of een staatsburger van een Visa Waiver-land naar de Verenigde Staten mag reizen en toestemming mag aanvragen om binnen te komen. ESTA heeft alleen te maken met reizen; het is geen visumvereiste. De volledige ESTA-aanvraagprocedure vindt online plaats. U hoeft geen papieren formulieren te printen en u hoeft niet persoonlijk naar een Amerikaanse ambassade of consulaat. Voor degenen die Australië ooit als toerist hebben bezocht, de Australische ETA-aanvraagprocedure is een vergelijkbaar concept. Nu de technologie zich verder ontwikkelt, passen veel landen soortgelijke systemen toe en worden in het algemeen E-Visa genoemd.


Q Ik heb een ESTA aangevraagd, maar heb het nog niet ontvangen. Wat moet ik doen?


A Het kan 72 uur duren om een aanvraag te verwerken. Dus wees geduldig. Als u het echter per se nu wilt weten, e-mail dan met uw dienstverlener en vraag ernaar. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als u uw naam verkeerd heeft gespeld, kan het moeilijk zijn om een e-mail naar u te verzenden. Vergeet in ieder geval niet om uw mappen SPAM/Ongewenste e-mail te controleren.


Q Ik heb mijn aanvraag voor een reistoestemming al ingediend, maar ik heb een fout gemaakt. Hoe kan ik die herstellen?


A We hebben geen toegang tot ESTA-aanvragen die al bij de Amerikaanse overheid zijn ingediend. We kunnen niet helpen bij het updaten van foutieve paspoortnummers, verkeerd gespelde namen, foutieve geboortedata, het achterhalen van kwijtgeraakte ESTA-aanvraagnummers, of aanvragen bevestigen die al zijn ingediend. U kunt contact opnemen met uw dienstverlener waarbij u de aanvraag heeft ingediend en hopen dat u hem kunt bereiken voordat men begonnen is met de verwerking van uw aanvraag. Als u de aanvraag al per e-mail hebt ontvangen en sommige informatie is niet juist, dan kunt u de informatie alleen updaten door opnieuw een aanvraag in te dienen. De enige velden die u kunt updaten nadat u een goedgekeurde ESTA-aanvraag hebt ontvangen, is uw e-mailadres en de plaats van verblijf in de VS.


Q Ik heb een paspoort van een Visa Waiver-land. Moet ik een ESTA aanvragen?


A Dat hangt ervan af. U bent verplicht een ESTA aan te vragen als u van plan bent om de Verenigde Staten in het kader van het Visa Waiver-programma door de lucht of over zee binnen te komen. ESTA is echter niet vereist als u de VS over land binnenkomt. Als u van plan bent om langer dan 90 dagen (60 dagen voor Griekse staatsburgers) in de Verenigde Staten te blijven of als u eerder toegang tot het land is ontzegd moet u een visum voor de VS aanvragen.


Q Moet ik specifieke plannen hebben voordat ik een reistoestemming aanvraag?


A Nee. U kunt op elk moment een ESTA aanvragen zolang uw paspoort machine-leesbaar is en u staatsburger bent van een Visa Waiver-land. Paspoorthouders van de meeste landen die onlangs lid werden van het Visa Waiver-programma moeten een e-paspoort hebben om een ESTA aan te vragen.


Q Wat gebeurt er als ik geen goedkeuring krijg voor de reistoestemming?


A Volgens recente statistieken gepubliceerd door het Department of Homeland Security, worden meer dan 99 % van alle ESTA-aanvragen binnen enkele seconden goedgekeurd. Echter, als uw aanvraag wordt afgewezen, moet u een bezoekersvisum voor de Verenigde Staten aanvragen, zoals een B-2 toeristenvisum bij de dichtsbijzijnde Amerikaanse ambassade. Neem contact met ons op voor aanvullende informatie over hoe u een visum voor de VS kunt aanvragen.


Q Wat gebeurt er als ik mijn reistoestemming moet updaten nadat die is goedgekeurd?


A U kunt uw reisroute wijzigen op een actuele reistoestemming. ESTA is zo ontworpen dat u uw verblijfsplaats kunt updaten. U kunt dat hier doen. U heeft geen vluchtboeking of hotelreservering nodig om aanvankelijk een reistoestemming aan te vragen. De enige twee velden die u op een goedgekeurde ESTA kunt wijzigen is de plaats van verblijf in de VS en uw e-mailadres.


Q Waarom is ESTA verplicht?


A Artikel 217(c) van de Immigration en Nationality Act (INA) vereist dat DHS (Department of Homeland Security) de huidige veiligheidsmaatregelen van het Visa Waiver-programma verbetert. ESTA is een van de vele maatregelen die worden genomen om aan deze veiligheidsvereiste te voldoen.


Q Is een ESTA reistoestemming hetzelfde als een visum?


A Nee. Een reistoestemming is alleen noodzakelijk voor een bezoeker die in het kader van het Visa Waiver-programma reist. Het is alleen een reisvereiste. Een visum moet vooraf worden verkregen door personen die niet in aanmerking komen voor toegang tot de VS in het kader van het Visa Waiver-programma. Als u al een geldig visum voor de VS heeft dan hoeft u geen ESTA aan te vragen.


Q Hoe lang van tevoren wordt het aanbevolen om een ESTA aan te vragen?


A U moet dit minstens 72 uur (3 dagen) van tevoren doen. Als u toch van plan bent de VS te bezoeken, wordt u aangeraden om zo vroeg mogelijk een aanvraag in te dienen. Als uw reistoestemming niet wordt verleend, moet u een bezoekersvisum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade of consulaat. Soms is het moeilijk een afspraak te maken en kan het weken duren.


Q Kan ik opnieuw een reistoestemming aanvragen als die de eerste keer niet werd verleend?


A Ja, maar u moet minstens 10 dagen wachten en uw omstandigheden moeten zijn gewijzigd. Let op: als u een reistoestemming aanvraagt met valse informatie bent u definitief uitgesloten van een bezoek aan de Verenigde Staten. Een Amerikaanse ambassade of consulaat kan u niet helpen bij het verkrijgen van een goedgekeurde reistoestemming.


Q Ik heb een geldig B-1/B-2 bezoekersvisum. Heb ik een reistoestemming nodig?


A Nee. Zolang uw visum geldig is heeft u geen reistoestemming nodig.


Q Moet ik formulier I-94W ("het groene formier") nog invullen?


A Nee. Buitenlanders die de VS door de lucht of over zee binnenkomen hoeven de Aankomst-/Vertrekgegevens op het papieren Customers and Border Protection-formulier I-94 niet meer in te vullen. De informatie die door de CBP verzameld wordt, wordt nu geautomatiseerd door middel van elektronische reisdocumenten. Het CBP verstrekt reizigers echter een papieren I-94 formulier aan alle landgrenspunten van binnenkomst. Het I-94 formulier is voor landgrensovergangen en kan verkregen worden via een online aanvraag.


Q Mij werd eerder een visum naar de VS geweigerd. Kan ik een reistoestemming aanvragen en in het kader van het Visa Waiver-programma de VS binnenkomen?


A Nee. Als u ooit een visum geweigerd is kunt u niet reizen in het kader van het Visa Waiver-programma.


Q Mij is eerder toegang tot de VS ontzegd. Kan ik een reistoestemming aanvragen en de VS binnenkomen in het kader van het Visa Waiver-programma?


A Nee. Als u eerder toegang tot de VS is geweigerd moet u een visum aanvragen voordat u naar de VS afreist. U moet een B-1 bezoekersvisum of een B-2 toeristenvisum aanvragen bij de dichtsbijzijnde Amerikaanse ambassade.


Q Ik heb al een geldig bezoekersvisum. Moet ik ook een reistoestemming aanvragen?


A Nee. Zolang uw visum geldig is hoeft u geen ESTA aan te vragen.


Q Ik ben staatsburger van een land dat geen deel uit maakt van het Visa Waiver-programma. Kom ik in aanmerking voor ESTA?


A Dit is ook afhankelijk van uw paspoort. In sommige gevallen zou u in aanmerking kunnen komen, afhankelijk van uw situatie. U kunt proberen een ESTA aan te vragen, dan komt u er snel achter of u hiervoor in aanmerking komt. ESTA-reistoestemming is alleen voor personen die de Verenigde Staten binnenkomen met een paspoort van een Visa Waiver-land. Als u geen paspoort heeft van een Visa Waiver-land, moet u een Amerikaans bezoekersvisum aanvragen. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe u een visum voor de VS kunt aanvragen.


Q Ik heb al een opdracht gegeven voor een ESTA- reistoestemming, maar ik weet niet hoe ik het moet downloaden.


A Downloaden is op twee manieren mogelijk:

  1. Een website van derden gebruiken om u te helpen met het localiseren en downloaden van het document en het per e-mail te ontvangen. Controleer uw map ‘SPAM’ of ‘Ongewenste mail’ als u het niet in uw postvak IN vindt.
  2. Bezoek de officiële overheidswebsite om het zelf zonder hulp te localiseren en te downloaden.

Stuur ons een e-mail info@esta.us als u hulp wilt bij het downloaden van uw ESTA-aanvraag.


Q Ik kan het bestand niet openen. Wat is een Pdf? Wat is Adobe Acrobat?


A Adobe Acrobat is een software-programma dat bestanden ondersteunt met de naam Portable Document Format (PDF). Adobe Reader (eerder Adobe Acrobat Reader genoemd) is beschikbaar als een gratis download van de website van Adobe.

Met Adobe Reader kunt u Pdf-bestanden bekijken en printen. Het is aan te raden om de laatste versie van Adobe Reader op uw computer te installeren om de Pdf-bestanden goed te kunnen bekijken en te printen. U moet minstens versie 7, bij voorkeur versie 8 op uw computer geïnstalleerd hebben om de Pdf-bestanden goed te kunnen lezen en te printen.

Download Adobe Reader: